Wat moet je doen om leesbevordering te verbeteren? Als je wil dat meer kinderen gaan lezen moet je in ieder geval het goede voorbeeld geven. En tijd. Tijd om een boek te pakken en te lezen. Maar wat echt goed werkt is een schrijver op bezoek laten komen. Dat merkt ook de Schrijverscentrale, die op jaarbasis duizenden auteurs langs scholen en bibliotheken sturen om over schrijven en lezen te praten. Het effect? Veel enthousiasme onder leerlingen, die toch liever een boek lezen van iemand die ze “kennen”. Heb jij de Schrijverscentrale al eens ingeschakeld?

 

Lezen onder de maat

Het niveau van het Nederlandse leesonderwijs is al jaren onder de maat, menen de experts. Nederlandse kinderen lezen steeds minder en ook steeds minder goed. Om het niveau van lezen (begrijpend en technisch lezen) op te krikken is een andere sleutel van minstens zo groot belang: plezier hebben in lezen. Samengevat in die term die het onderwijs nu domineert: leesbevordering.

Leesbevordering is echter een middel om een doel te bereiken en geen doel op zich. Wie zich bezighoudt met leesbevordering moet bij zichzelf nagaan wat nu echt werkt. Wanneer lees je zelf graag een boek? Wat vind je leuk? Wanneer lees je een boek uit en wanneer stop je halverwege?

Een schrijversbezoek kan heel veel effect hebben.

 

Voordelen van een schrijversbezoek

Een schrijver in de klas vragen is natuurlijk een heel mooi streven. Het levert in ieder geval vaak veel voordelen op als we kijken naar de vooruitgang van het leesonderwijs. Want:

  • Een schrijver bij je leerlingen in de klas uitnodigen voelt als een vriend die op visite komt. En als een vriend een boek geschreven heeft, willen we dat wel lezen, toch? Althans, zo komt het op veel scholen wel terug. Kinderen lezen liever een boek van een schrijver met wie ze feeling hebben, met wie ze connecten, dan de zoveelste naam op de rug van een boek.
  • Enthousiasmeren is schrijvers eigen. Ze zijn zelf volledig overgeleverd aan hun zolderkamer, waar ze boeken schrijven, en dan kunnen ze eindelijk eens enthousiast gaan doen, dan doen ze dat! Zo ook op scholen die een schrijver uitnodigen. Enthousiaste schrijvers zetten kinderen niet alleen aan tot lezen, maar soms ook tot schrijven en dichten!
  • Lezen is net als een film kijken, maar dan in je hoofd. Misschien ken je die zin wel en heb je hem ook wel eens naar je leerlingen gebruikt. Maar denk je nu echt dat ze dat van jou aan gaan nemen? Ze kijken wel uit. Als een schrijver het ze vertelt is het wel heel anders, want die schrijver weet waar hij het over heeft! Die zit de hele dag in die fantasiewereld en maakt daar de ene film naar de andere!

 

Meer lezen

Een schrijver uitnodigen via de Schrijverscentrale is geen verkeerd idee. Het is de beste manier om op een leuke manier met lezen aan de slag te gaan. Kinderen lezen boeken van de schrijver voordat hij komt met een doel: in gesprek kunnen gaan met de schrijver. Maar na het bezoek zullen ze ook enthousiast verder blijven lezen. En wie weet, misschien, heel misschien, pakken ze het door en lezen ze ook andere boeken! Dan is je doel helemaal bereikt. Pas als de motivatie van het lezen terug is bij de kinderen, zullen de resultaten van het technisch, begrijpend en ook studerend lezen weer gaan stijgen.

 

Conclusie

Loop je aan tegen leesbevordering bij je klas? Is lezen bij jou op school echt een dingetje geworden? Haal een schrijver in huis! Kinderen vinden het leuk om van een schrijver over boeken en lezen te horen en worden dan ook enthousiast gemaakt andere boeken te lezen. Een schrijver boeken die je bij de Schrijverscentrale.